Vicesen az egyik bioboltban kérdezte tőlem az egyik eladó hölgy pár hete, amikor mondtam, hogy a gyerek nagyon szereti a zabpelyhet: Zabos gyereknek zabot? Ugyan mit tudok ebből a gyereknek készíteni?
Az első kérdést inkább elengedtem a fülem mellett és mosolyogtam ( az ilyen lökött kérdésekre már inkább nem reagálok), a másodikra pedig a válasz az volt:
- zabpelyhes almás-meggyes süti
- zabkása
- palacsinta zabpehely lisztből
- Alacsony a glikémiás indexe
- Rosttartalma magas és így sok vizet képes megkö
- Sokáig eltelít és energiát ad, mert lassan szívódik fel
Zabpelyhes almás-meggyes süti
- 80 dkg reszelt alma
- 25 dkg zabpehely
- 35-40 dkg magozott meggy
- 1 teáskanál fahéj
- 5 dkg olvasztott vaj vagy kókuszolaj
- 5 dkg durvára darált dió
Minden hozzávalót, kivéve diót összekeverünk egy nagy tálban és egy 20 percet hagyjuk állni. Ezután mehet a sütőedénybe, tetejére a durvára vágott dió. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt kész is ( kóstoljuk meg a diót és ha kellemes pörkölt dió íze van, akkor jó már). Érdemes pihentetni egy kicsit, mert akkor jobban összeáll.
Ez egy elég nagy mennyiség, de nálunk ilyenkor 2-3 napig ez az uzsonna, anyának a reggeli joghurttal stb. .Hűtőben klasszul kibír pár napot.
Zabkása
Ehhez annyi hozzátartozik, hogy 1,5 évig éltem Angliában és ott voltam kénytelen megszeretni a zabkását. Ha már tejbegríz nem volt :-)- zabpehely ( 4-5 dkg)
- tej
Aki édes szájú, az édesítheti, de szerintem teljesen felesleges, főleg ha gyümölccsel készítjük. Ha az alap jó krémes, akkor már ízlésünk szerint variálhatjuk ( ezzel lehetett korábban, amíg nem főztem megőríteni), de néhány variáció, amit nálunk a gyerek nagyon szeret.
Almás-fahéjas zabkása
Alap + reszelt alma + kavéskanál fahéjAlmás-fahéjas-csokis zabkása
Alap + reszelt alma + kavéskanál fahéj+ 2 kocka étcsokoládéAlmás-banános zabkása
Alap + 1 reszelt alma + fél banán apró darabokra vágva + 4-5 szem dió durvára törve
Igazából mindenféle gyümölccsel, magokkal remekül működik, nagyon változatosan lehet készíteni. De ha a gyerek a nagyon aprószemű zabpehelyben is talál kivetni valót, akkor le is lehet pürésíteni és akkor már egészen tejbegríz állaga lesz.
Zabpehelylisztes palacsinta
Van aki otthon zabpelyhet ledarál és abból készít lisztet, szerintem érdemes a boltban megvenni a zabpehelylisztet készen. Valahogy nem olyan lesz a végeredmény ( ugyanez igaz az otthon mandulából készített mandula lisztre is), minth a kész lisztet használnánk.
Tejmentes variáció
- 15 dkg zabphelyliszt
- 2 db egész tojás
- 5 dl víz ( én sima csapvízzel készítem, de buborékos és szódavíz is klassz)
- egy evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj
- pici só
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 2 db egész tojás
- 3 dl víz
- 2 dl tej
- egy evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj
- pici só
Nálunk gyümölcs a töltelék, engedékeny napjaimon jöhet a kakaó is :-).
Jó étvágyat!
Nálatok vannak cukormentes, egészséges receptek, amik gyorsan el is készülnek?