Minden anyukának van valami titkos hozzávaló, készétel stb. otthon, hogy gyorsan enni tudjon a családnak. Gyerekkoromban a Maggi májgaluska leves volt ilyen szerintem anyukámnak, némileg feljavítva. Az egyik barátnőmnél babkonzerv van mindig otthon, és abból csodákat művel, ha gyorsan kell valami vagy ne adj isten odaégett valami :-)
Nálam a leveles tészta került ilyen szerepbe az elmúlt néhány évben. Gyorsan lehet belőle csodákat művelni:
- gyorsan lehet belőle vendégváró falatokat készíteni ( csíkokra vágom, megcsavarom néhányszor és mehet reszelt sajt a tetejére, majd az egész a sütőbe)
- felvágósabb vacsoraételek is készülhetnek belőle ( virsli, kolbászfalatkákat tekerjünk leveles tésztába és mehet a sütőbe)
- szoktam belőle pitét is készíteni( 50 dkg spenótot 2 gerezd fokhagymával, vajjal, sóval, borssal átforgatok - pár perc az egész, amíg összeesik, majd ehhez 2 egész tojás, 1 nagy doboz 20%-os tejföl, 2 dl tejszín, pici szerecsendió reszelve, jól összeforgatom és a pitetálba tett leveles tésztára öntöm, tetejére reszelt sajt és mehet a sütőbe 180 fokon, kb. 30 percre. Akkor jó, ha van időnk pihentetni, akár egy órát is, egyébként nehezen szeletelhető.)
A sajtos csiga pedig még a fentieknél is egyszerűbb és igazából úgy variálható saját ízlésre, ahogyan szeretnénk.
Hozzávalók ( 12 db kisebb csigához):
- 1 db leveles tészta
- 3 evőkanál tejföl
- kb. 10 dkg sajt
- snidling ( 2-3 szál)
Elkészítés:
- Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra!
- Tekerjük ki a leveles tésztánkat, de hagyjuk a papíron! Osszlassuk el egyenletesen a tejfölt rajta majd vagy ráreszeljük a sajtot vagy sajtszeletelővel vékony szeleteket vágunk és azt tesszük rá.
- Szórjuk meg a felapírított snidlinggel és tekerjük fel óvatosan a tésztát!
- Végül vágjuk fel, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire és mehet is a sütőbe kb. 10-15 percre.
Jó étvágyat!
És hogy mi minden mehet bele extraként? Tulajdonképpen minden, ami otthon található. Én sokszor ilyenbe használom el, ha marad 1-2 szelett felvágott, pár deka erősebb ízű sajt ( Cheddar, kékpenészes páldául).